img-agendaimg-mailTekengebied 1Combined Shape

News

The Daily Mile

21 | 05 | 19

Leerlingen van De Meule in Venlo bewegen zoveel mogelijk: ‘Sommige kinderen kunnen zelfs niet hinkelen’

Al traplopend de tafeltjes leren. Rondjes rennen door het plantsoen. Leerlingen van De Meule in Venlo bewegen zoveel mogelijk. Dat bevordert de gezondheid en concentratie, meent de gymjuf.

Het gaat haar voorstellingsvermogen wel eens te boven. Susan den Hartigh vraagt kinderen soms een ballon omhoog te gooien. Sommigen laten die vervolgens vallen, zonder er verder naar om te kijken. „Ze komen niet eens op het idee die ballon in de lucht te houden.” 

Hinkelen, nog zo’n voorbeeld. Er zijn kinderen die het niet kunnen. Die gewoon te weinig kracht in hun benen hebben. Het sterkt de gymjuf van basisschool De Meule in Venlo in haar missie: de kinderen zo veel mogelijk laten bewegen. 

The Daily Mile

Ze introduceerde anderhalf jaar geleden The Daily Mile. Op dagen dat leerlingen geen gym hebben, lopen ze een mijl (1,6 kilometer). Het liefst rennen, maar wandelen mag ook. Dat gebeurt in een plantsoen naast de school. De snelle, sportieve kinderen halen vier rondjes, andere drie of twee. Prima. Ze zijn even buiten geweest. Hebben lekker kunnen uitwaaien en energie kunnen tanken. „Slechts een enkeling vindt het rondjes lopen vreselijk, de meesten vinden het super.” 

Den Hartigh wijst erop dat de aanpak werkt als een olievlek. Vier groepen doen inmiddels mee. Ze benadrukt dat deelname vrijwillig is voor leerkrachten. Steeds vaker worden die onder druk gezet door hun leerlingen. ‘Waarom doet groep zeven wel mee en wij niet?’ Meesters en juffen die eerst sceptisch waren, ervaren meestal snel de voordelen. Den Hartigh hoort dat het hardlopen bijdraagt aan het concentratievermogen. Ze voeren hun taken beter uit als ze zich ingespannen hebben. 

Dictee tijdens gym

De gymjuf is overtuigd van de heilzame werking van bewegen. Het houdt dan ook niet op bij de hardlooprondjes. Ze besteedde extra aandacht aan bewegend leren. Op de trap zijn cijferreeksen geschilderd, zodat de kinderen al traplopend de tafeltjes leren. De ene leerling geeft een som op, de andere loopt naar het antwoord. Tijdens gymles en de dagelijkse mijl worden spelling en dictee geoefend met hoepels en ballen. Maar andersom legt zij ook spelmaterialen in de klas. Zodat de leerkracht die kan gebruiken.

„Kinderen zitten te veel stil”, stelt Den Hartigh (50). Ze rept van de ‘jeugd van tegenwoordig’, die minder buiten speelt. Omdat papa en mama dat lastig vinden als ze in een flat wonen. Maar ook omdat veel kinderen liever op de bank zitten met hun telefoon of tablet. Die leefwijze brengt ook andere veranderingen teweeg, merkt Den Hartigh. „Kinderen hebben meer moeite met verliezen. Wij speelden vaak op straat en leerden het recht van de sterkste. De huidige generatie speelt vaak op de computer. Als een kind dreigt te verliezen, stopt het met dat spelletje en start het opnieuw. Bij spelletjes op de speelplaats of in de gymzaal gaat dat niet. Dan merk je dat ze slecht tegen hun verlies kunnen en oneerlijk spelen. Ik dwing iedereen in de gymzaal te spelen volgens de regels.”

Oefenen als huiswerk

De gymjuf volgt de motorische ontwikkeling van alle kinderen op de voet. Kunnen ze koprollen, hinkelen? Hun evenwicht houden? Hebben ze hoogtevrees? Aan de hand van landelijke richtlijnen, die volgens haar soms naar beneden worden bijgesteld, wordt getoetst of kinderen over voldoende vaardigheden beschikken. Als een kind achterblijft, wordt extra geoefend. Soms wordt doorverwezen naar een expert, zoals een fysiotherapeut.

Den Hartigh hoopt dat de kinderen zo enthousiast worden dat ze een sport gaan beoefenen. De gymjuf laat ze kennismaken met diverse disciplines, zoals judo en wielrennen. Ze stimuleert deelname aan sportevenementen. Aan de Venloop deden dit jaar 107 hardlopers en 6 wandelaars van De Meule mee. In totaal telt de school 220 leerlingen.

Jeugdsportfonds

Voor de Avondvierdaagse zijn 58 kinderen aangemeld. „Dat zijn er ook wat minder, maar je moet vier dagen kunnen. Sommige ouders vinden het lastig als hun kinderen sporten.” Soms is tijd het probleem, soms geld. In het laatste geval wijst Den Hartigh de ouders op het jeugdsportfonds.

De Meule biedt voorts schoolzwemmen aan in groep vier. Sommige kinderen leren dan zwemmen, andere halen het C-diploma. Alle inspanningen werpen vrucht af, stelt Den Hartigh. „Ik merk het echt. Als kinderen van andere scholen naar De Meule komen, hebben sommigen moeite om sportief aan te haken. Die hebben een inhaalslag te maken.”

Als beloning mag De Meule zich gezonde school noemen. Ze kreeg het certificaat ‘bewegen en sport’. Vier scholen in Noord-Limburg gingen haar voor. Belangrijker dan deze onderscheiding vindt Susan den Hartigh dat de kinderen bewegen zó leuk vinden dat ze het blijven doen.

 

Bron: De Limburger


« Back

Main and name sponsors